Design Floral

         În ultima perioadă de timp am început să fac aranjamente florale, artă care mi se pare minunată, și am descoperit că pot merge în paralel cu amenajările de spații verzi și design-ul floral, îmbinând arta și natura la scări diferite. În amenajările peisagere putând să-mi exprim creativitatea pe spații de sute până la mii de metri pătrați, pe când în arta florală pot să-mi folosesc imaginația doar pe suprafețe de câțiva zeci de centimetri până la un metru pătrat, acest ultim lucru reprezentând o provocare pentru mine.

Link: Foarfeca Verde - Catalog Prețuri

Design floral tip „Buchet”  

















Design floral pentru mese 








































Design floral pentru diverse încăperi 

















Design floral pentru lumânări, stâlpi și cocarde










Design floral pentru spații comerciale 








Ikebana

Autor: Gabriela  Chiorcea,  peisagist
            Ikebana reprezintă una dintre artele tradiționale japoneze, cu o vechime de peste 600 de ani, fiind utilizată, la începuturile sale, de către călugării budiști în ritualurile de a oferi flori morților. Pe la jumătatea secolului al XV-lea apar primele stiluri în aranjamente care devin, astfel, o artă, desprinzându-se de originile sale religioase, pentru ca, în secolul al XVI-lea să înceapă să apară deja, în locuințele japonezilor, un loc aparte în care se găsesc: un vas cu tămâie, un tablou și o Ikebana.
       Denumirea Ikebanei este compusă din două cuvinte,  Ikeru” = a face pe cineva să trăiască și „Bana” = floare.


Criteriile de realizare a unei Ikebana
       Simbolismul – este primul principiu în realizarea unei Ikebane și are trei elemente esențiale: „Shin” = Cerul, „Soe” = Omul și „Hikae” = Pământul.
       Shin, reprezintă ramura principală, care dă structura Ikebanei; este linia primară și reprezintă cerul, având ca simbol un cerc.  Această ramură se poate înclina la, maximum, 100 - 150, față de verticală.
       Soe, este ramura secundară și înfățișează omul, având ca simbol un pătrat. Ramura secundară se înclină la maximum 450, față de verticală.
        Hikae, întruchipează pământul și are ca simbol un triunghi. Această ramură se înclină, față de verticală, la 750.
 

      Simbolismul mai este reprezentat și prin speciile de plante uzitate în amenajarea unei Ikebana: Acestea pot fi reprezentate de ramura de Cireș înflorit = primăvara, ramura de Piersic înflorit = sărbătoarea fetelor, Bambus = înțelepciune, Iris = apă curgătoare, Lotus = putere, sau bărbăție, Bujor = forță, sau bogăție etc.
        Asimetria – pentru japonezi, cât și pentru alte popoare asiatice, simetria este echivalentul falsului, deoarece aceasta nu există în natură; prin urmare, asimetria există în tot şi în toate.
       Simplitatea și modestia – japonezii consideră că atunci când Ikebana este mai simplă, ea este cu atât mai frumoasă.
       Efemeritatea – cel ce realizează o Ikebana, sau procură elementele necesare realizării acesteia, începe prin a-și cere iertare de la floarea pe care o culege. Japonezii consideră că întâlnirea cu floarea respectivă se petrece doar o singură dată în viață.
       Perfecţiunea liniei – pentru respectarea acestui criteriu se întrebuințează ramuri strâmbe, contorsionate, sau chiar rădăcini. Ramurile drepte nu sunt utilizate în amenajarea unui Ikebana.

       Vasele care se folosesc pentru Ikebana sunt din: bronz, sau alt metal, ceramică, sticlă, porțelan, sau lemn și au diferite mărimi. Dimensiunile vasului, pentru aranjamente, au o înălțime (h) și un diametru (d), care sunt importante pentru stabilirea lungimilor lui ShinSoe și Hikae. Exemplu de calcul pentru un vas mare: pentru lungimea lui Shin = 2xh + d, Soe = ¾ din Shin, iar Hikae = ¾ din Soe.

   Vase pentru stilurile: 
 
Rikka                                             Nageira 
    
Moribana

        Există, desigur mai multe stiluri de Ikebana, dar trei dintre ele sunt considerate ca fiind cele mai importante în această artă. Ele sunt cunoscute ca fiind: ”Rikka„Nageire” și „Moribana”. Au fost înființate şcoli speciale de Ikebana, exact aşa cum există şi cele în care se studiază „Arta ceaiului”. Şcolile, precum IkenoboOhara și Sogetsu, îi inițiază pe doritori în tainele celor mai cunoscute şi apreciate trei stiluri de Ikebana.
        Stilul Rikka este cel mai vechi dintre cele trei stiluri. Aranjamentele reprezentând acest stil sunt mari, voluminoase și se pot admira numai din față. Vasele utilizate pentru aceste aranjamente sunt din bronz, cu înălțimi cuprinse între 20cm – 30cm. Se folosesc, de regulă, 7 – 9 tije, care nu ating marginile vasului, iar în centru este simbolizat, în general, muntele sacru – Fiji.
    Școala de Ikebana Ikenobo promovează Stilul Rikka și ea a fost înființată acum aproximativ 500 de ani. La baza fondării acestei şcoli a stat un călugăr budist.

  

    Stilul Naigere, a apărut prin secolul al-XVI-lea, odată cu Ceremonia Ceaiului. Aranjamentele sunt așezate în vase înalte și înguste, de aproximativ 40cm – 50cm, care sunt realizate din bambus, ceramică, etc. Sunt folosite flori de sezon, care se pot atinge de marginea vasului, nu ca la Stilul Rikka sau Moribana, unde acest lucru nu este permis. Acest tip de aranjament se poate admira din toate părțile.
       Școal de Ikebana, Ohara, a fost înființată acum aproximativ 150 de ani și inițiază în aranjamente Stil Naigere și Moribana. În aranjamentele din această şcoală, începe să se simptă influența occidentală, odată cu importarea în Japonia a numeroase soiuri de plante noi.

  

          Stilul Moribana, acest mod de aranjament se realizează în vase mici, aproape plate, tip castron. Pentru ca plantele întrebuințate să fie așezate în poziția dorită, se uzitează, în mod obligatoriu, Kenzan, o perie cu țepi din sârmă, în care se înfig plantele. Indiferent de forma vasului, kenzan-ul este așezat într-o parte a acestuia, evitându-se astfel simetria, iar plantele nu au voie să atingă marginea vasului. Respectându-se scara din natură, în acest stil, se realizează mini peisaje, iar florile sunt așezate cu fața spre privitor, chiar dacă acest tip de aranjament poate fi privit din orice parte.  
       Școala de Ikebana, Sogetsu, înființată în anul 1927, are o abordare contemporană și revoluționează Stilul Moribana. În această şcoală, este permisă folosirea a tot felul de materiale, de exemplu: ramuri uscate, rădăcini, piatră, sticlă, sau pânză.


          Ikebana este cel mai iubit și uzitat tip de aranjament floral, folosit astăzi în întreaga lume şi depășind deja de multă vreme granițele Japoniei.
      Acest stil de aranjament floral a reușit să influenteze în mod benefic, într-o oarecare măsură, însoţind momente de mare ţinută în artă și cultură pentru că se ridică la un înalt rang de măiestrie.
       Modul de dispunere al elementelor constitutive permite îmbinarea în mod fericit a tuturor elementelor naturii: vegetație, piatră, lemn, apă, care, împreună cu elemente moderne, precum sticla, sau metalul, permit artistului să realizeze aranjamente deosebite, aducând, în acelaşi timp, în fața privitorului, o parte de peisaj, sau de natură. 


Bibliografie:
“Arhitectura Peisageră”, de Ana - Felicia Iliescu, apărută la Editura “Ceres”, București, în 2006.
http://www.gardenvisit.com/book/gardens_of_japan_1928

Sursa imaginilor:
http://www.ikebana-today.com/en_ikebana_history.html
https://leejaywalker.wordpress.com/2012/01/page/2/
http://musingsandmurmurs.wordpress.com/2011/01/22/week-12-ikebana/
http://www.kadosha.co.jp/en/products/detail.php?product_id=1137
http://ikeba-na.com/ikebana_vase.html
http://www.samadhicushions.com/Ikebana_Suiban_vertical_cylinder_11_inches_tall_p/s-2800.htm
http://ikebanabyjunko.co.uk/Rikka.htm
http://www.flickr.com/photos/otosphotos/3625836977/sizes/z/in/photostream/
http://www.holymtn.com/garden/Ikebana2.htm
http://ikebanabyjunko.co.uk/Nageire.htm
http://keithstanley.com/?tag=moribana








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu