luni, 17 septembrie 2012

Munca unui Peisagist

 
 Doresc, ca prin intermediul acestui blog să fac cunoscută frumusețea și importanța meseriei de Peisagist.


Proiectul de Amenajare Peisageră


Autor: Gabriela Chiorcea, peisagist

        Pașii urmați în realizarea unui proiectde la analize și proiectarela amenajare și întreținere.

         Întregul proiect de peisagistică are ca scop final amenajarea de spații verzi, din interiorul sau exteriorul unui oraș, sau regiune, și este structurat în două faze. Prima, este accea a proiectării, iar cea de-a doua a execuției.
         Printre primii pași făcuți de către inginerul (arhitectul) peisagist este acela de a merge să viziteze spațiul (terenul) care urmează să fie amenajat, sau reamenajat, ex: parcuri, grădini publice, scuaruri, spații verzi din preajma instituțiilor, zone de promenadă, piețe, grădini private, etc.
      În pasul următor se face releveul acelui spațiu verde, stabilindu-se unde și dacă există vegetație sau construcții, pe acel teren. Se determină starea vegetației, apoi necesitatea păstrării sau eliminării (după caz) a vegetație sau construcțiilor existente.

       O altă etapă importantă a unui proiect de amenajare peisageră este aceea a analizelor. Acestea costând într-o muncă de cercetare, care se extinde și la zonele învecinate ale sit-ului.
      Se fac mai multe tipuri de analize: generale (relief, hidrografie, climă), ale istorie locului (importanța istorică a zonei în care se găsește sit-ul), ale funcțiunilor (spații verzi, comerț, locuire, instituții publice), sensibile (analize de: peisaj, vizuale, perceptuale), patrimoniu construit (clădiri istorice, lăcașe de cult, monumente), etc.       Analizele ne ajută să depistăm avantajele sau dezavantajele existente în apropierea sau pe sit-ul nostru, putând astfel trasa direcțiile de dezvoltare, ajutând, în acest mod, la stabilirea viziuni, misiuni și a strategiei, pentru zona în care se va interveni, ca mai apoi să se ajungă la o soluție generală (proiectul în sine) cât mai bună și mai coerentă, pentru acel spațiu verde.     Un preambul al soluție generale este schița proiectului, care ajută să ne imaginăm, punând pe hârtie, modul în care va arăta sit-ul după amenajarea peisageră, precum și elementele, dotările și funcțiunile pe care le va conține spațiul nou creat.
     În cadrul schiței proiectului se vor stabilii conceptul și atmosfera, pe care peisagistul dorește să le realizeze pe acel sit. Conceptul va reprezenta ideea generală și va ilustra imaginea pe care o va avea, după execuție, parcul sau grădina. Atmosfera va fi indusă cu ajutorul vegetației, construcțiilor, mobilierului, dar și al iluminatului decorativ, din întregul parc sau grădină.
     Cel mai important pas, într-un proiect de amenajare peisageră, este soluția generală (proiectul), aceasta fiind cea mai importantă etapă din cadrul fazei de proiectare. Soluția are ca punct focal sit-ul ales, dar și zona adiacentă acestuia, prin care se va face legătura cu spațiul verde, care urmează să fie amenajat. Prin această propunere se urmărește transformarea spațiului verde, într-unul atractiv pentru vizitatori. Acest lucru va fi sugerat prin design-ul și atmosfera pe care le va concepe și propune inginerul peisagist. Amenajarea va avea secțiuni care se vor adresa tuturor utilizatorilor, prin realizarea unor zone: locuri de joacă pentru copii de diferite vârste; jocuri statice (șah sau table) pentru pensionari; țarcuri pentru câini; sau pentru recreere.

 

       Vegetația propusă, pentru amenajarea peisageră, va fi compusă din specii dendrologice și floricole, care sunt adaptate, sau specifice, zonei în care se află amplasat sit-ul, pentru ca decorul vegetal să poată rezista în timp și dezvoltarea plantelor să fie optimă. Speciile de plante vor fi alese pentru a se asigura decorul vegetal pe durata întregului an. Acestea vor decora prin: flori, frunziș, fructificații, scoarță, talie, culoare, sau miros.

  

       Un alt pas, în demersul nostru, este acela al secțiunilor, transversale sau longitudinale, fiind necesare pentru a se vedea mai bine cum este dispusă vegetația pe sit, denivelările existente, sau unde apar accentele create de către elementele construite.

 

       Etapa de detaliu, din cadrul unui proiect, este necesară pentru a se vedea, în amănunt, atmosfera creată, dispunerea vegetației, design-ul elementelor construite, mobilierul (textura sau materialul din care sunt realizate), dar și modul de funcționare al acestora, pentru o mai bună înțelegere a soluției generale și a proiectului, de către beneficiar. Aceste elemente de detaliu se evidențiază cu ajutorul secțiunilor, vederilor sau a perspectivelor.       Planul de plantare și cel al elementelor construite (aleile), reprezintă etapa, din faza de proiectare, în care se stabilește necesarul dendrologic sau floricol (numărul de plante, pentru fiecare specie propusă, pe metrul pătrat), dar și cum vor fi trasate, corect, aleile, în cadrul amenajării peisagere.


       Planul de gestionare al amenajării peisagere reprezintă una dintre ultimile etape ale unui proiect și este necesar pentru a se planifica și eșalona, pe ani, întreținerea spațiului nou creat. Pentru o mai bună gestionare a amenajării peisagere, spațiul este împărțit în mai multe zone de intervenție.
    Aceste zone vor fi tratate și clasificate în funcție de frecvența lucrărilor de întreținere (prioritatea gestionării) și în funcție de intensitatea accesări zonelor respective de către vizitatori. Cele două abordări sunt necesare pentru a intervenii promt în zonele în care traficul sau accesarea, de către utilizatori, sunt mai frecvente decât în restul parcului sau grădinii, de exempl: aleile, mobilierul, locurile de joacă, peluzele, etc.


      Ultima fază al unui proiect de amenajare peisageră este acela al execuției. Acest ultim pas reprezintă amenajarea propriuzisă a spațiului verde. Faza de execuție constând în plantarea vegetației (în zonele stabilite prin proiect), trasarea și executarea aleilor, precum și realizarea elementelor construite, din cadrul proiectului.


      Putem concluziona că, pentru realizarea unui proiect de amenajare peisageră inginerul (arhitectul) peisagist desfășoară o activitate complexă și eleborată. Această activitate parcurgând mai multe etape: cea a analizelor, strategiei, proiectării, a planului de plantare, cel al gestionării amenajării peisagere, Execuției și Întreținerii.
       Ținându-se cont (de către beneficiar) de toți pașii, care trebuie parcurși pentru realizarea unui proiect, se poate ajunge la o amenajare peisageră durabilă și armonioasă, având un impact benefic asupra utilizatorilor și a mediului, ajutând la îmbunătățirea microclimatului din zona respectivă.

Părți din proiecte

       Analize specifice - reprezintă o muncă de cercetare legată de spațiul care urmează să fie amenajat, sau reamenajat. 
       Preambulul pentru Soluția Generală, a unui proiect peisagistic, este Schița de Soluție.
       Faza de Detaliu, din cadrul unui proiect.


    
Proiect de gestionare a amenajării peisagere - Întreținere spațiu verde.


       Proiectul de amenajare a unei grădini private din Snagov, Ilfov.
       Proiecte de amenajare ale unor grădini foarte mici: 
Gradina Munposan, București.
Grădină privată din Bănasea, Ilfov.


        Proiectul de amenajare al unui rond stradal, din orașul Roman.


       Părți din proiecte de amenajare parcuri ți grădini.

22 de comentarii:

 1. Mulțumesc pentru apreciere. Te mai aștept în vizită pe blg-ul meu.

  RăspundețiȘtergere
 2. Este frumos blog-ul, pacat ca nu se mai posteaza pe el.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nota 10 pentru blog, te asteptam sa te intorci.

  RăspundețiȘtergere
 4. Interesant articolul, multumesc pentru informatie.

  RăspundețiȘtergere
 5. Imi place blog-ul, sa postati mai des!

  RăspundețiȘtergere
 6. Este tare blog-ul, dar mai trebuie content!

  RăspundețiȘtergere
 7. Sper ca veti mai pune content nou. Este liniste pe aici.

  RăspundețiȘtergere
 8. Aveti un blog de nota 10, sa mai postati!

  RăspundețiȘtergere
 9. Content foarte bun, sa fiti mai activi!

  RăspundețiȘtergere
 10. Un super blog, sper ca veti reveni!

  RăspundețiȘtergere
 11. Este content foarte bun, sper sa mai postati.

  RăspundețiȘtergere
 12. Super contentul, poate vei reveni in 2022!

  RăspundețiȘtergere
 13. Sarbatori Fericite! ne revedem la anul :D

  RăspundețiȘtergere
 14. Vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut pentru mine { Dr dawn acuna }! Soțul meu a încetat să completeze actele de divorț după ce te-am contactat pentru a mă ajuta să opresc divorțul cu soțul meu și acum lucrurile merg mult mai bine acum. După cum ați spus, tot procesul privind divorțul a fost anulat și femeia rea ​​care provoacă problema în căsnicia mea a fost trimisă de soțul meu și acum suntem fericiți împreună, dacă aveți probleme în relație sau căsătorie sau orice alte probleme. , îi puteți e-mail la: ( dawnacuna314@gmail.com ) sau WhatsApp ei ( +2348032246310 ).

  S-a specializat pe următoarele vrăji:

  *Vrăji de dragoste
  *Vrăji de căsătorie
  *Vrăji de bani
  *Vrăji de frumusețe
  *Vrăji de bogăție
  *VÂRGILE DE ATRACȚIE SEXUALĂ
  *VRAJI DE VINDECA HIV
  *Vrăji de cazinou
  *ELIMINAȚI Vrăjile de blestem
  *Vrăji de protecție
  *Vrăji de loterie
  *Vrăji de noroc
  *VORGE DE FERTILITATE

  RăspundețiȘtergere
 15. PUTERILE SPIRITUALE DRAWN POT AJUTA LA REZOLVEA URMĂTOARELOR,
  WHATSAPP: +2349046229159

  1> Aduceți iubitul pierdut în 24 de ore.
  2>Vraja norocului pentru probleme financiare.
  3>Protecție la locul de muncă.
  4>lucrare neterminată de la alți vindecători și profeți tradiționali.
  5>Problemele de căsătorie pot fi rezolvate, de exemplu, opriți-vă partenerul să înșele.
  6> Vrăji de divorț.
  7> Probleme de concepere la femei.
  8>Legarea iubitorilor.
  9> Promovarea muncii
  10>Atracție de afaceri.
  Luați legătura cu DR DAWN pe Whatsapp: +2349046229159 dawnacuna314@gmail.com

  RăspundețiȘtergere